Cognos feest in Amersfoort!

Het was een feestelijke middag op donderdag 19 april jl. in Amersfoort. Impact organiseerde zijn voorjaarsseminar in Het Oude Magazijn, een van de oudste gebouwen op de Wagenwerkplaats, een monumentaal spoorcomplex in Amersfoort. Met meer dan 140 inschrijvingen, bijna 120 bezoekers (een nieuw record!) en ongelooflijk mooi weer, waren de omstandigheden om er een topdag van te maken ruimschoots voor handen. Toen de sprekers ook nog stuk voor stuk in vorm bleken, kon de sfeer niet meer stuk.

 

Business Intelligence en Planning & Control reinvented

Dennis Honcoop – teamleider Sigma in de gemeente Haarlemmermeer – en onze eigen Stephan Griesch trapten de middag af. In het najaar van 2017 heeft de gemeente Haarlemmermeer er voor gekozen om haar P&C oplossing te vervangen door de geïntegreerde oplossing van Impact.

De gemeente heeft onze oplossing met de productie van de Jaarrekening 2017 in productie genomen. Dennis en Stephan namen de aanwezigen in de eerste sessie van de middag mee in het volkomen vernieuwde proces van de productie van de jaarrekening. In hun presentatie legden zij de focus op het managen van het proces. Enerzijds procesmatig: vanaf de initiële opzet van de P&C planning (de P&C kalender) tot de dagelijkse voortgangsbewaking vanuit het P&C dashboard. Anderzijds kwalitatief: de inhoudelijke toets van de aangeleverde cijfers en teksten. Zij lieten bovendien zien hoe u met behulp van Apparo Fast Edit de cijfermatige afwijkingen op budgetten niet alleen kunt monitoren, maar ook kunt analyseren en integreren binnen de bestuurlijke vastleggingsdocumenten.

Kortom: van de eerste voorbereidingen tot de uiteindelijke eindpublicatie kwam alles aan bod in een pakkende sessie over Planning & Control en onze geïntegreerde oplossingscomponenten Tangelo, Apparo Fast Edit en Cognos.

In de pauze schonken wij extra aandacht aan de P&C cyclus. Verschillende collega’s van de gemeente Haarlemmermeer (Paolo Massaro), de ICT Samenwerking Hoeksche Waard (Frans Guddee) en Duo+ (Dennis Stuart) demonstreerden aan verschillende statafels P&C bouwstenen die zij in productie hebben genomen. Het ging daarbij om De afwijkingenmatrix, De doelenboom en De geïntegreerde P&C kalender, handige toepassingen waar gebruikers blij van worden en die u meer ‘in control’ brengen.

 

Cognos Analytics V11 en Impact Portals: een update en een introductie

De ontwikkeling van Cognos Analytics V11 gaat in gestaag tempo verder. Inmiddels is release 11.0.9 beschikbaar en is de volgende release (11.0.10) aanstaande. Onze enige echte Jeroen de Graaff ging na de pauze in op de laatste ontwikkelingen en demonstreerde enkele nieuwe features waaronder uitbreidingen in de dashboard functionaliteit en de ondersteuning van longitude en latitude binnen Maps.

Daarnaast hebben wij van de gelegenheid gebruik gemaakt om deze middag Impact Portals te introduceren. Het ontbreken van de portal tab ondersteuning binnen Cognos Analytics V11 wordt door veel Cognos gebruikers ervaren als een gemis. Zoals eerder aangekondigd heeft Impact lang gewerkt aan een praktische oplossing voor dit probleem: Impact Portals. Jeroen de Graaff en Ronald Spoor presenteerden deze middag de opzet, de werking en het licentiemodel van dit alternatief voor de portal tabs. Tijdens de demonstratie kon iedereen zich laten overtuigen van de toegevoegde waarde van deze effectieve aanvulling op Cognos Analytics V11. De overstap naar V11 wordt hiermee een stuk eenvoudiger!

 

HRM quick start rapportagesets: moderne architectuur en geavanceerde visualisaties

Andrew de Jong van Impact sloot de middag af met een korte presentatie over onze vernieuwde quick start rapportagesets in het HRM domein. Impact heeft in het afgelopen jaar de quick starts op Raet Beaufort, ADP Workforce en AFAS HRM volledig vernieuwd. Bij het ontsluiten van de HRM data gebruiken wij nu een gegevensmagazijn. Bovendien zijn de dashboards en rapportages in een volledig nieuw jasje gestoken; ze zien er prachtig uit. Inmiddels zijn verschillende lokale overheden live met deze vernieuwde quick starts. Het was dus tijd om u bij te laten praten door onze HRM expert Andrew de Jong en met eigen ogen te constateren dat de visualisatiemogelijkheden van Cognos inmiddels op een hoog niveau zijn.

Na afloop maakten veel van de aanwezigen gebruik van de mogelijkheid om te netwerken onder het genot van een drankje en een hapje. Het was zoals gezegd een feestelijk middag. Wij zien u weer in november. U kunt aan het eind van de zomer de eerste berichtgeving hierover tegemoet zien!