Skip to content

Druk bezocht Cognos Update Seminar in Villa Jongerius op 8 november 2018!

Op 8 november jl. organiseerden wij ons tweede Cognos Update Seminar van 2018 in Villa Jongerius in Utrecht. Wij waren er in geslaagd om een interessant en inspirerend programma samen te stellen, met veel voorbeelden uit de praktijk van gemeenten en andere lokale overheidsorganisaties. Villa Jongerius bleek een uitstekende locatie. Relatief makkelijk bereikbaar met grote, mooi gerenoveerde ruimtes en een gezellige bar met prima catering.

Het programma deze middag was divers.

Apparo Fast Edit: informatie rechtstreeks uit de labs!

In de afgelopen jaren heeft het aantal Apparo Fast Edit (in de volksmond: Apparo) gebruikers in onze klantenbase zich gestaag uitgebreid. Onder andere de gemeenten Haarlemmermeer, Oud-Beijerland, Maastricht, Rijswijk, Stichtse Vecht, Hellendoorn, Den Helder, Purmerend en Tilburg kozen voor het gebruik van Apparo als geïntegreerde add on op Cognos. De functionele mogelijkheden van Apparo zijn bijna eindeloos, het gebruiksgemak is groot en de brede toepasbaarheid (ook in de planning & control cyclus!) maakt de tooling zeer populair in lokale overheidsland.

En Apparo ontwikkelt zich ook nog eens in hoog tempo door. Het was dus tijd voor een optreden van Rainer Kopp, eindverantwoordelijke en ‘Director Software Solutions’ van Apparo op een van onze seminars. Rainer ging in de eerste presentatie van de middag in op de huidige status van Apparo, enkele nieuwe mogelijkheden in de laatste releases zoals Cognos app’s, embedded forms en Excel Hubs en ook op gebruiksmogelijkheden van Apparo voor lokale overheden in Nederland.

Cognos Analytics V11: wij praten u bij!

Cognos Analytics V11 ontwikkelt zich snel en positief. Onze Cognos watcher en technologie goeroe Jeroen de Graaff praatte onze gasten voor de pauze bij over de nieuwste functionaliteit in R11, R12 en R13.

Uiteraard ging Jeroen ook in op het gebruik van de tabbladen en kwamen de Custom Mapbox kaarten aan de orde. Jeroen illustreerde zijn verhaal aan de hand van een demonstratie. De gemeente Nijmegen heeft gevraagd of Jeroen volgende keer dubbele spreektijd kan krijgen. Wij houden dit vooralsnog in beraad.

Gemeente Rijswijk: monitoring in het Sociaal Domein

Na de pauze werden we getrakteerd op een zeer interessante bijdrage van de gemeente Rijswijk. In het Sociaal Domein van de gemeente Rijswijk wordt nog niet zo heel lang met BI-oplossingen op basis van Cognos gewerkt, maar zoals al zo vaak is bewezen: wat goed is komt snel.

Wellicht omdat Rijswijk geen last had van de wet van de remmende voorsprong, hebben Ferdinand Tan en Siem Bosma, verantwoordelijken voor de informatievoorziening in het Sociaal Domein, in relatief korte tijd een architectuur van BI-oplossingen gebouwd en geïmplementeerd die de business daadwerkelijk ondersteunt, de grip aanzienlijk vergroot en nare verrassingen buiten de deur weet te houden.

In zijn presentatie ging Ferdinand, ondersteund door Siem, in op de in Rijswijk geïmplementeerde systemen en op de wijze waarop deze zijn ontsloten ten behoeve van Cognos rapportages en dashboards. In Rijswijk werkt men ‘gelaagd’ en Ferdinand liet zien hoe men dat ondersteunt met verschillende dashboards die gebruikt worden door functionarissen, managers en afdelingen met verschillende verantwoordelijkheden en doelstellingen.

In het bijzonder ging Ferdinand in op de monitoring van de uitputting van budgetten (inclusief personeelsbudget) in het Sociaal Domein. Men doet dit ‘ontschot’ in combinatie met Apparo Fast Edit waarbij men in de monitoring ook historie opbouwt. Hiermee werd direct een mooie lijn getrokken naar de presentatie van Rainer Kopp voor de pauze.

Online verslaglegging met Tangelo: gemak dient de mens

Zoals u op ons laatste seminar hebt kunnen zien in de presentatie van de gemeente Haarlemmermeer biedt Tangelo – ons met Cognos geïntegreerde planning & control platform – zeer gebruiksvriendelijke en efficiënte mogelijkheden om de online verslaglegging zelfstandig te organiseren. Van het initiële schrijfwerk en de eindredactie tot aan de uiteindelijke online publicatie volgt de verslaglegging een eenvoudig, overzichtelijk en beheersbaar proces.

Nu gaan wij een stap verder. Met ons nieuwe online template introduceerden Tangelo en Impact in de laatste presentatie op ons seminar onze snelstart voor lokale overheden gericht op online planning & control verslaglegging. Deze snelstart biedt een professionele basis voor een fraaie webpublicatie die het bestuur en belanghebbenden van uw organisatie op een toegankelijke en betrouwbare manier voorziet van verantwoordingsinformatie, zonder tussenkomst van een webdesigner!

Evert Dieleman, Delivery Manager bij Tangelo, sloot de middag af met een introductie van deze snelstart in een in de evaluaties zeer hoog gewaardeerde presentatie.

Samenvattend: het was een interessant en compleet programma op een professionele en aantrekkelijke locatie! Na afloop bleven veel bezoekers lang netwerken en maakten van de mogelijkheid gebruik om informatie en ervaringen met elkaar te delen. De reacties na afloop en in de evaluaties waren in grote lijnen zeer positief. Wij hebben voldoende energie verzameld om het in april weer eens dunnetjes over te doen. Tot dan!