Innovatie en vernieuwing binnen Cognos

Impact beoordeelt voortdurend de ontwikkeling van de Cognos tools en de gebruiksmogelijkheden ervan voor onze relaties. Op dit moment zijn de volgende ontwikkelingen actueel.

Cognos Report Studio – Active Reporting

cognos-10Binnen Cognos Report Studio kunt u sinds de release van Cognos 10 Active Reports ontwikkelen. Een Active Report is een interactief rapport dat uw stuurinformatie presenteert op een interactief dashboard. Door grafische weergave ziet u in één oogopslag hoe uw organisatie of afdeling ervoor staat. Met Cognos 10.1.1 of hoger kunt u dit interactieve dashboard zelfs op uw tablet (iPad/Android) bekijken. Een ander voordeel is dat dit dashboard ook offline geraadpleegd kan worden. Dit rapport kan worden verzonden zonder dat de gebruiker aan het bedrijfsnetwerk verbonden is. Indien u dan een update wilt hebben van het rapport zult u het rapport opnieuw moeten uitvoeren en downloaden. Het is ook mogelijk met uw iPad direct in te loggen op de Cognos omgeving, zodat u het rapport direct kunt verversen.

Visualizations

Indien u beschikt over Cognos 10.2.1 of hoger kunt u gebruik maken van Visualizations binnen Cognos Report Studio of Cognos Workspace. Visualizations is een additionele set interactieve grafieken die u los van uw Cognos updates kunt toevoegen aan uw Cognos omgeving. U kunt ook zelf een Visualization grafiek ontwikkelen en toevoegen aan uw Cognos omgeving. De Cognos Visualizations zijn gebaseerd op de ‘Rapidly Adaptive Visualization Engine (RAVE)’ technologie en wanneer je een Visualization gebruikt in een Active Report heeft dit als voordeel dat de grafieken direct worden gegenereerd. Nieuwsgierig? Kijk dan op de IBM Analytics Zone.

Cognos Workspace

Cognos Workspace (voorheen Cognos Business Insight) is een rapportage- en analysetool die in versie 10.1.0 in het Cognos portfolio is geïntroduceerd. Deze webbased tool is onderdeel van de Business Intelligence (BI) omgeving en is bedoeld voor de ontwikkeling en het gebruik van dashboards. Deze tool kan gebruik maken van Cognos content of externe databronnen.

Cognos Workspace Advanced

Cognos Workspace Advanced (voorheen Cognos Business Insight Advanced) is tegelijkertijd met Cognos Workspace geïntroduceerd. Wanneer een eindgebruiker ad hoc een analyse wilde maken, moest deze zich bewust zijn van de verschillen tussen OLAP, multidimensionale bronnen en relationele gegevensbronnen om de gewenste studio te kiezen voor analysemogelijkheden. Deze gebruiker zou voor een multidimensionale analyse kiezen voor Analysis Studio; voor tabellen of queries op relationele gegevensbron Query Studio kiezen en indien deze gebruiker complexere rapportages op multidimensionale bronnen wilde maken Report Studio Express Authoring gebruiken. Met andere woorden: u maakte gebruik van een drietal tools met verschillende userinterfaces. Sinds Cognos 10 kunt u ditzelfde met slechts één tool, namelijk Cognos Workspace Advanced.

Cognos Dynamic Cubes

cubesCognos Dynamic Cubes (onderdeel van Dynamic Query) is een nieuwe applicatie om Cognos kubussen te maken die te gebruiken zijn met onder andere Report Studio, Analysis Studio en Workspace. Een van de grote voordelen van ‘dynamic cubing’ is de snelle performance (80 keer sneller dan DMR), onder andere door het gebruik van ‘in-memory caching’. Met dynamic cubing kunt u dus zeer grote hoeveelheden data verwerken. De onderliggende database is bij voorkeur een datawarehouse (‘star’ of ‘snowflake’ schema).

Hoe moet u Dynamic Cubes zien ten opzichte van andere Cognos technologieën? Cognos biedt verschillende oplossingen voor verschillende doeleinden:

  • Cognos TM1 (MOLAP technologie) is gericht op medium data volumes en ondersteunt het terugschrijven van gegevens. Denk hierbij aan het invoeren van prognosecijfers (forecasting).
  • Cognos Powercubes is ook een MOLAP technologie en is ontworpen voor interactieve analyses van gegevens in operationele c.q. transactionele gegevensbronnen. Deze kubus is statisch en heeft geen directe c.q. actieve verbinding met de gegevensbron.
  • Cognos Dynamic Cubes is een dynamische kubus en is uitermate geschikt voor interactieve analyses over zeer grote datasets. Deze cubes aggregeren op hoog niveau met de uitgebreide in-memory caching (via DQM) en bieden een goede performance. Nogmaals: deze cubes werken alleen met ster of snowflake bronnen.

Cognos Insight

De self-service Business Intelligence tool Cognos Insight biedt u de mogelijkheid om binnen enkele muisklikken uw gegevens op visuele wijze te presenteren. Met behulp van de grafische presentatie kan een professioneel en informatief dashboard worden opgezet door de gebruiker zelf, dat men vervolgens kan delen met andere gebruikers. Vanuit Cognos Insight kunt u eveneens ‘what if’ analyses uitvoeren.